Navigacija

Sveika Neringa, 2023!
Renginiai Rugsėjo 16, 2023
Svarbu
Blogas
news image
Kūryba – mano gyvenimo dalis

Kūryba – mano gyvenimo dalis, padedanti išsakyti jausmus, kuriuos tuo metu jaučiu. Žodžiai liejasi ant popieriaus lengvai, jei tik už jų yra paslėpta emocija. Prieš trejus  metus buvau pradėjusi rašyti fantastinį romaną,  deja, dėl laiko trūkumo, mokslų romaną teko ,,apleisti‘‘. Tikiuosi, prie jo gal dar kažkada grįšiu. Eiles kurti pradėjau neseniai, tiksliau, visas mintis užrašinėti ėmiausi tik šių mokslo metų pradžioje, prieš tai viskas likdavo mano galvoje. Pastebėjau, kad lengvai galiu susieti jausmus su mus supančia gamta, pavyzdžiui: pyktis - audra, saulėlydžiai - meilė ir panašiai. Kūryba padėjo išsakyti jausmus, su jais susitaikyti, tai buvo tarsi jų išlaisvinimas iš narvelio, slypinčio mano krūtinėje. Na, o įkvėpimas užklumpa netikėtai, tai gali būti pamačius gražų saulėlydį ir prilyginus jį kažkokiam atsiminimui, arba didžiausiais įkvėpimais būna džiaugsmas, liūdesys ar pyktis. Šias emocijas žmogus išjaučia stipriausiai. Man labiausiai patinka aprašyti meilę, tai labai stiprus jausmas, kurį jaučia kiekvienas ir jame slypi daugybė įvairiausių emocijų. Palaikymo sulaukiau ir iš savo draugų, šeimos, kuriems įdomu, kas bus toliau. Didžiausia mano kūrybos vertintoja – mano mama, kuri nebijo išsakyti savo nuomonės, padrąsina, palaiko, žinoma, ir pakritikuoja. Nuo vasario mėnesio savo kūrybą pradėjau kelti į Instagramo paskyrą.

Skaityti toliau...

„Akyse“

Visada bijojau į akis žiūrėti, kol neišmokau viską jose atvirai matyti. Tą juoko ugnelę, kai nusijuokia žmogus, tą kylančią audrą, kai pyktis tuoj ištrūks. Stebėjau laimingo žmogaus akis, kaip jose ryškiai spindi saulės spindulys, mačiau ir lietaus debesis, kai taip stipriai viduje lyja, kad net per akis viskas išsilieja. Bet labiausiai pamėgau meilės pilnus žvilgsnius, nors ir man neskirtus, bet kitiems aistros kupinus. Meilės žvilgsniuose viską pastebėti gali: ir siaučiančią audrą jausmų, ir apsiniaukusio dangaus liūdesį, ir užsiliepsnojusios ugnies aistrą, naujos rastos meilės aušrą, ir saulėlydį gęstančių jausmų. Mano akys viską stebi, bet, deja, nežinau, ar kažkas atkreipia dėmesį į jų spalvas, skirtingų jausmų kupinas.

„Gamtos paliesta“

Džiaugiuosi taip, lyg būčiau saulės gėlė, nes tuomet visada pražystu įvairiomis emocijų spalvomis ir šypsausi ligi pat padebesių. Arba nauja energija atgimstu, kai  išgirstu pavasario žvalius garsus: bitučių dūzgesį ar paukštelių linksmą čirenimą. Aš noriu šėlti kaip vėjas, ūžiantis tarp laukų, noriu viską pasiekti dideliu greičiu. Jaučiuosi rami, kai vasarą saulė lėtai kyla virš horizonto, kai neskubėdami atgimsta pasaulio garsai, kai rudens šaltą rytą aprasoja mano akiniai nuo karšto puodelio arbatos su medumi. Pykstu kaip audra perkūno pilna, ir mano pikti žodžiai virsta žaibo liepsna, įkaitusiais žandais liejasi ašaros lyg stiprios liūties lašai. Liūdžiu taip, kaip žiemą medžiai gaudžia be lapų, liūdžiu kaip tylus miškas be paukščių giesmių. Kai visur taip tylu, kad net širdyje tampa nyku. Myliu kaip saulės šviesa, kuri net naktį nuo mėnulio yra atspindima. Nes jei myliu, tai ir juodžiausiomis naktimis tave savo meile apšviesti siekiu.

 

 „Mylėti“

Kas yra ta meilė? - tu paklausi. Tai tėvų apkabinimas, tai vaiko kumštukų tvirtas suspaudimas. Tai draugų juoko aidas. Bet, manau, klausi apie sunkesnę meilę. Ji yra keistesnė ir sudėtingesnė. Ji įgyja įvairių spalvų. Meilė, kuri užklumpa netikėtai, kurios galėjai nelaukti ir nenorėti, o gal, atvirkščiai, visada ją rasti norėjai. Ir jos pradžioje tu net nepastebėsi, kaip imsi ir įsimylėsi. Kai bus taip lengva juoktis ar šypsotis šalia žmogaus. Jam norėsi laiko skirti vis daugiau, stengsies jį pradžiuginti ir pralinksminti. Kai tavo akys vis nuklys į jo pusę. Ir po viso to gulėsi ar sėdėsi ir širdyje kažkas ims spurdėti, tada suprasi, mielas drauge, ką reiškia mylėti. Bet, deja, egzistuoja ir vienpusė meilė, tada tau gali skaudėti ir ilgai nepagerėti, širdis gali verkti ir visai tyliai skambėti. Įmanoma ir pykti, jausti įtūžį, tada širdis daužosi taip stipriai, kad norisi tik rėkti. Na ir galima pajausti tikrą laimę, kai dvi širdys plaka vienu ritmu, kai jų melodija skamba įspūdingu garsu.

Priminti noriu, jog meilė yra įvairi ir tu ją tikrai turi. Neieškok jos taip sunkiai ir nuosekliai, nes dažnai ji atsiras visai nelauktai.

 

„Poeto laimė“

Poeto laimė yra stebėti.
Išjausti ir ant lapo viską užrašyti.
Mintimis į savas svajones nuskristi.
Savo akimis viską iš šono matyti.

Vasaros audroje atgaivą patirti.
Rudenį kavos puodelį ir knygą laikyti.
Žiemą kartu su dangumi dingusių spalvų gailėti.
Ankstyvų pavasario gėlių ryžto pavydėti.

Jūros ošime pyktį nuo džiaugsmo atskirti.
Kiekvieno saulėlydžio spalvas jausmais nutapyti.
Žvaigždėms meilės eiles išsakyti.
Saulės spindulių įtaką žmonių nuotaikoms atskirti.

Aplinkinių džiaugsmą ir liūdesį patirti,
Draugų rate juoką išgirsti.
Laimingų žmonių akyse kibirkštį pastebėti,
Paslaptingus meilės žvilgsnius pastebėti.

Ir viską ant popieriaus jausmingai, krauju užrašyti.

 

„Prarasti jausmai“

Gyvent ir jausti trokšta ši širdis.
Patirt pasaulį ir viską išbandyt.
Išgyventi skausmą nesėkmių,
Nubraukti ašarą nuo paakių.
Pajausti meilės kupinus širdies dūžius
Ir po to pakliūti į ilgesio nasrus.
Išmokti išskleisti laimės sparnus
Ir nuskristi lyg padebesių.
Pajausti pyktį lyg ošiančios audros,
O po to išmokti ir giedros nakties ramumos.
Noriu išmokti tokios gyvenimo pamokos,
O ne bejausmės mokyklos suolo kančios.
Nuo vaikų veidų be emocijų
Iki bemiegių naktų prie matematikos sąsiuvinių.
Suprantu, kiek gyvenimo prarandu,
Bet vis tik girdžiu – Mokinkis, juk tai labai svarbu!
Taigi toliau taip gyvenu...
Ir emocijas, manau, kad prarandu.
Širdis plaka jau visai tyliu ritmu
Ir jausmų aš nebejaučiu.

„Kuo tu vardu?“

„Meilė ateina netikėtai“, - žodžiai, kuriuos girdžiu kiekvieną kartą paklaususi mamos. „Kodėl jos vis dar nerandu“. Nesuprantu, kaip ją gali surasti neieškojęs, nes kiekvieną dieną ieškau jos akimis, kavinėse stebiu kiekvieną žmogų akies krašteliu, bet neteko patirti jokios kibirkšties, neišgirdau dar savo nerimstančios širdies. Dažnai apsilankau gamtoje, ieškau miške takelių pas tave, o nakties danguje žvelgiu į spindinčias žvaigždes ir tikiuosi, kad jas stebi ir tu, gal vis dėlto po kiek laiko žiūrėsime į jas kartu? Šiame žygyje pasiklydusi esu, jokios užuominos apie tave nerandu, gal tau atrasti mane būtų lengviau? Ar įdedi nors kiek pastangų? Ar pagalvoji kuo aš vardu? Kaip skambėtų mano vardas, minimas iš tavo lūpų pravertų? Kada atrasime vienas kitą po velnių? Beviltiška romantike kitų akyse tampu, bet ką daryti, kai širdyje tau tiek meilės turiu, nors net nežinau, kuo tu vardu...

„Vasaros naktyje“

Naktyje, kai visos paslaptys lieka užmarštyje,
Kai įvairūs pokalbiai užsimezga draugų apsuptyje,
Kai žvaigždžių lietūs matosi tolumoje
Ir žolė būna paskendusi rasoje.

Tolumoje, kur girdisi žiogai ir svirpliai,
Ir tie erzinantys uodų dūzgesiai,
Kai visi susėda prie degančių laužų,
O tavo galva ant gero draugo pečių.

Tada visi pasidalina dalele savęs,
Iškalbėdami savo viduje esančias kančias,
O gal pasijuokdami iš praeities,
Taip seniai seniai užmirštos.

Kalbasi tol, kol kažkam šauna į galvą mintis
Pabraidyti ežere, mėnesienos apšviestame,
Ir viskas baigiasi šlapių drabužių krūvele,
Bet neužmirštamos vasaros nakties palyda.

Ieva Mineikytė, III b klasės mokinė 

 

Paskutinį kartą atnaujintas: 2023-04-21 10:21:41

Mokiniai, garsinantys gimnaziją mokinių atsiminimai

Kristupas Linas Bernotas-Karazija, šiais metais (2022) baigęs Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnaziją, jau garsina gimnaziją visoje Lietuvoje. Jo kelis eilėraščius publikavo meno ir literatūros tinklalapis „Meno bangos“: https://www.menobangos.lt/kristupas-linas-bernotas-karazija-eilerasciai/.

Herkaus Gudavičiaus laimėjimai: nacionalinis debatų čempionatas -  geriausias kalbėtojas Lietuvoje, 12 geriausias english-as-a-foreign-language kalbėtojas pasaulyje.

Apie mus rašo

Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija iki egzaminų sesijos likusias šimtą dienų pasitiko nauja mokyklos tradicija - mokyklą paliekanti XXVII laida pristatė spektaklio „Dūmeliai arba septyneri metai burtų ir magijos mokykloje“ premjerą. Kad šioje gimnazijoje mokosi moksliukai, nepakeliantys galvų nuo knygų - tik pasenęs mitas. Gimnazijos sėkmė - talentingi moksleiviai, atsidavusi pedagogų komanda ir didžiulis mokyklos administracijos siekis ugdyti laisvus, laimingus žmones.

Publikuota Vakarų ekspresas 2023-03-16

Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje duris atvėrė ISM „Verslo klasė“ – pirmoji tokia uostamiestyje. Modernioje klasėje bus plėtojami šiuolaikinio mokymo metodai, siekiant sustiprinti moksleivių ekonomikos, finansinio raštingumo ir verslumo žinias. Pamokas ves mokytojai ir ISM universiteto dėstytojai bei alumnai.

Publikuota Delfi 2022-10-26
Naujausi blogo įrašai
blog image

Balandžio 16 d. Šilalėje vyko Lietuvos mokyklų žaidynių krepšinio 3x3 (gim. 2008 m. ir jaunesnių) tarpzoninės varžybos! Ten dalyvavo ir „Ąžuolyno” komanda, sudaryta iš pirmokų Naurio Jovaišo, Edeno Žilinsko, Emono Žilinsko ir Igno Leščiausko. Ši auksinė ąžuolyniečių komanda prieš tai jau nuskynė laurus pirmajame varžybų etape Klaipėdoje, taip pat jokių šansų savo varžovams nepaliko ir antrajame, Vakarų Lietuvos komandų, etape Tauragėje, o šįkart, varžydamiesi su Plungės, Šilalės ir Kėdainių stipriausiomis komandomis, ir vėl užtikrintai iškovojo pirmąją vietą bei pateko į finalinį visos Lietuvos etapą, kuriame sieks geriausios gimnazijos komandos titulo. Be galo didžiuojamės šiais mokiniais, kurie garsina mūsų mokyklos vardą visoje Lietuvoje, aukodami savo laisvą laiką ir energiją. Linkime jiems ir toliau užtikrintai žengti pergalės link!

2024-04-26 Autorius: Zigmantas Butkus
blog image

Pavasario sezonas gausus ne tik egzaminų ar kitų atsiskaitymų, bet ir sporto renginių!

Štai balandžio 13-ąją dieną Klaipėdoje vyko tradicinis ir kasmetinis Ekomaratonas. Jame tarp gausaus dalyvių būrio buvo ir mūsų gimnazijos atstovų: Aridas Simaitis, Antanas Sabulis, Žygimantas Juška ir fizinio ugdymo mokytojas Zigmantas Butkus. Maratono dalyviai turėjo bėgti 4,2 km ilgio trasa, besidriekusia miško takais ir takeliais, o norimą bėgti atstumą buvo galima pasirinkti savarankiškai. Galime pasidžiaugti, jog ąžuolyniečiams šiame bėgime pasisekė itin sėkmingai - visi pasiekė savo asmeninius rekordus: Antanas pirmąkart įveikė 21 kilometro - pusės maratono - distanciją, Aridas įveikė 29 kilometrus, mokytojas Zigmantas 33 kilometrus, o Žygimantas - net 38 kilometrų distanciją! Mokiniams tai buvo puiki nauja patirtis, džiaugiamės jų rezultatais ir linkime dar didesnių pasiekimų artėjančiame Vilties bėgime!

2024-04-26 Autorius: Zigmantas Butkus
blog image

Kovo 27 dieną Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centre įvyko išskirtinis renginys – debatų prezentacija, kur aštuoni Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos vienuoliktokai nagrinėjo itin aktualią šiandienos visuomenei temą: ar socialinės medijos daro daugiau naudos ar žalos?
Šie debatai buvo surengti Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos anglų kalbos mokytojos Redos Mačiukaitienės iniciatyva, siekiant supažindinti kitus miesto anglų kalbos mokytojus su debatų organizavimu, jų vykdymu ir svarba ugdymo procese. Tikslas buvo parodyti, kaip debatai gali tapti puikiu būdu lavinti mokinių kritinį mąstymą, komandinio darbo įgūdžius bei viešojo kalbėjimo ir užsienio kalbų mokėjimo gebėjimus.

Skaityti toliau...

 

2024-04-10 Autorius: Ieva Daukantaitė, 3d
Rodyti visus
Projektai ir Partneriai
Kaip mus rasti

Neįgaliųjų režimas įjungtas