Navigacija

Sveika Neringa, 2023!
Renginiai Rugsėjo 16, 2023
Svarbu
Blogas
news image
Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija didina pagreitį vietinės reikšmės ir tarptautiniuose projektuose

    Inga Greblikienė – vienintelė ekonomikos mokytoja Klaipėdos „Ąžuolyno” gimnazijoje. Ji ne tik moko ekonomikos, bet ir organizuoja įvairius projektus, dalyvauja  pati bei įtraukia į juos kitus mokytojus ir mokinius. Per pastaruosius metus mokytoja Inga Greblikienė su savo komanda yra dalyvavusi ne viename tarptautiniame bei vietinės reikšmės projekte skirtingomis temomis, todėl šiame interviu bandome tuos projektus, jų tikslus ir naudą apžvelgti plačiau. 

- Jūs, gerb. Mokytoja, mokykloje esate pagarsėjusi kaip įvairių projektų organizatorė/dalyvė. Gal galite plačiau papasakoti, kaip atsirado susidomėjimas ir noras įsitraukti į projektinę veiklą?

-Na, dauguma šalies mokyklų dalyvauja įvairiuose projektuose. Mūsų mokykloje nebuvo tokios gilios tradicijos juose dalyvauti, nes „Ąžuolyno” gimnazija yra akademinė mokykla, kur reikia daugiau mokytis akademinių dalykų: skaičiuoti, rašyti, taikyti. Tačiau manau, kad vertingos ir kitos kompetencijos: bendravimas, sprendimų priėmimas, planavimas, kitų tautų pažinimas. Mūsų mokykloje šių kompetencijų, mano manymu, trūko – taip ir atsirado noras organizuoti ir dalyvauti projektuose, kad žmonės susipažintų bei įgytų naudingos patirties. 

- Ar Jūs inicijavote šiuos projektus, nuo ko viskas prasidėjo?

-Inicijavau ne visai aš. Turiu didelės patirties dirbant su Europos Sąjungos paramos projektais, todėl mūsų mokyklos direktorė pasiūlė pritaikyti įgytą patirtį projektus organizuojant ir čia, mūsų mokykloje. Mes dirbome ne tik su tarptautiniais, bet ir su vietiniais – ir Klaipėdos miesto savivaldybės, ir Lietuvos projektais. 

Skaityti toliau...

-Šiais mokslo metais Jūs su mokiniais ir mokytojais buvote labai aktyvūs. Tad kokius projektus vykdėte? Kokiuose tarptautiniuose projektuose dalyvavote? Papasakokite apie juos plačiau.

-Pirmasis projektas „NordPlus” buvo vykdomas kartu su latviais. Jo tikslas buvo sužinoti, kaip mes kiekvieną dieną kažką veikdami ar neveikdami prisidedame prie tvaresnio gyvenimo. Praėjusiais metais turėjome vienos savaitės trukmės išvyką į Latviją, šiais mokslo metais latviai atvyko į Lietuvą. Projekte užsiiminėjome įvairia veikla - mokiniai sodino gėles, komponavo paveikslus iš augalų, siuvo iš įvairių panaudotų medžiagų darbelius, keliavo, aplankė įvairius gamtinius parkus. Vaikai susipažino, noriai komunikavo, pagilino anglų, latvių, lietuvių kalbos žinias.

Toliau yra tarptautinis projektas „Erasmus+“, skirtas mokytojams, ne mokiniams. Šio projekto tikslas yra sužinoti, kaip ir ką reikia daryti, kad vaikai nebijotų matematikos. Metų pradžioje su mokytojais keliavome į Ispaniją. Ten kuriami įvairūs metodai, dalinamasi patirtimi, kaip skirtingose šalyse mokytojai vaikus moko matematikos, kad jie jos mažiau bijotų. Šiame projekte dalyvauja Lietuva, Latvija, Rumunija, Šiaurės Makedonija, Ispanija, Turkija. Šis projektas dar nesibaigė, jis dar toliau tęsis.

Jau trečius metus iš eilės dalyvaujame Klaipėdos savivaldybės projekte, skirtame vaikams. Šis projektas vadinasi „Dalyvaujamasis biudžetas”. Jo metu vaikai turi galimybę sužinoti, kaip skirstomi valstybės, savivaldybės pinigai, ir patys gali dalyvauti, prisidėdami prie mokyklos puoselėjimo, savo idėjų realizavimo. Projekto biudžetas yra 3000 eurų, tai vaikai gali įgyvendinti savo idėjas. Iš šių pinigų buvo įkurtas mokyklos radijas, nupirktas spausdintuvas, atnaujinta aktų salės įranga, sporto salės inventorius  - naujos krepšinio lentos, čiužiniai, barjerai, aerobikos stepai.

Dar vienas projektas yra „Mano teisės – mano pareigos“. Jis yra apie autorinių teisių panaudojimą. Turėjome kūrybines dirbtuves, kuriose apsilankė dokumentinių filmų režisieriai, operatorius, mūsų mokiniai mokėsi kurti dokumentiką, ją pristatyti. Na, manau, kad tai yra tikrai gera patirtis ir toliau dalyvausime panašiuose projektuose, jei bus galimybė.

Yra dar mini projektėliai, verslo kūrimo projektai, verslo įmonėlės, kurias kuria vaikai ir jose imituojame realią įmonės veiklą - planuojame, išsirenkame vadovus, gaminame, teikiame paslaugas, turime išlaidų, bandome parduoti, kuriame reklamą, dalyvaujame ir laimime! Dar nebuvo metų, kad kažko nelaimėtume! Tai labai vertinga patirtis - lavinti savo bendravimą, viešąjį kalbėjimą, kaip pasiruošti prezentacijai, kaip dirbti komandoje. Be šių žinių, gebėjimų tolesniame gyvenime niekur toli nenueisi.

Netrukus prasidės projektas, skirtas specialistams, dirbantiems mokykloje - tai yra psichologams, socialiniams pedagogams, klasių auklėtojams, kuratoriams. Temos pavadinimas „Kaip yra mažinamos COVID-19 pasekmės?“ , t.y. kaip pandemija stipriai paveikia vaikų, mokytojų psichiką, tam tikrus gebėjimus, motyvaciją mokytis ir mokyti. Bus atliekamas tyrimas ir bandysime rasti būdų, kaip palengvinti,  sumažinti stresą, nerimą. 

-Kurį projektą Jūs išskirtumėte kaip labiausiai patikusį, įdomiausią?

-Nežinau, kuris labiau patiko, man visi yra skirtingi, bet savotiški, kiekvienas duoda skirtingų emocijų bei patirčių. Nėra nepavykusių projektų, visi pavykę. Projekto tikslas yra gauti kažkokį rezultatą, tai gali būti renginys, viešnagės, naujos patirties įgijimas, užsimezgę gražūs santykiai. Na manau, kad mes visus tikslus iki šiol pasiekėme ir visi yra naudingi, nes nenaudingų nebūna.

-Na ir pabaigoje, paatviraukite, ko palinkėtumėte projektus organizuojantiems ir juose dalyvaujantiems mokiniams bei mokytojams?

-Optimizmo, kantrybės, nepavargti, kad darbo būtų saikingai. Kad kiekvienas pasisemtumėme ir vertintumėme tą patirtį, kurią įgyjame būtent per tokius projektus, renginius. Atrasti užslėptas įvairias kompetencijas ir nebijoti jas atrasti. Ir, aišku, sėkmės ir dar daug kitų projektų. 

 

Manau, mums labai pasisekė turėti tokią nuostabią ir aktyvią mokytoją, kuri kiekvienam dalyviui suteikia daugiau galimybių pažinti save, kitus ir įgyti skirtingas kompetencijas per tarptautinius ir vietinės reikšmės projektus. Buvo labai įdomu klausytis mokytojos pasakojimo ir ačiū jai už skirtą laiką ir norą pasidalinti patirtimi. Linkiu mokytojai sėkmės.

 

Ieva Daukantaitė, 2d

Paskutinį kartą atnaujintas: 2022-10-16 19:36:53

Mokiniai, garsinantys gimnaziją mokinių atsiminimai

Kristupas Linas Bernotas-Karazija, šiais metais (2022) baigęs Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnaziją, jau garsina gimnaziją visoje Lietuvoje. Jo kelis eilėraščius publikavo meno ir literatūros tinklalapis „Meno bangos“: https://www.menobangos.lt/kristupas-linas-bernotas-karazija-eilerasciai/.

Herkaus Gudavičiaus laimėjimai: nacionalinis debatų čempionatas -  geriausias kalbėtojas Lietuvoje, 12 geriausias english-as-a-foreign-language kalbėtojas pasaulyje.

Apie mus rašo

Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija iki egzaminų sesijos likusias šimtą dienų pasitiko nauja mokyklos tradicija - mokyklą paliekanti XXVII laida pristatė spektaklio „Dūmeliai arba septyneri metai burtų ir magijos mokykloje“ premjerą. Kad šioje gimnazijoje mokosi moksliukai, nepakeliantys galvų nuo knygų - tik pasenęs mitas. Gimnazijos sėkmė - talentingi moksleiviai, atsidavusi pedagogų komanda ir didžiulis mokyklos administracijos siekis ugdyti laisvus, laimingus žmones.

Publikuota Vakarų ekspresas 2023-03-16

Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje duris atvėrė ISM „Verslo klasė“ – pirmoji tokia uostamiestyje. Modernioje klasėje bus plėtojami šiuolaikinio mokymo metodai, siekiant sustiprinti moksleivių ekonomikos, finansinio raštingumo ir verslumo žinias. Pamokas ves mokytojai ir ISM universiteto dėstytojai bei alumnai.

Publikuota Delfi 2022-10-26
Naujausi blogo įrašai
blog image

Balandžio 16 d. Šilalėje vyko Lietuvos mokyklų žaidynių krepšinio 3x3 (gim. 2008 m. ir jaunesnių) tarpzoninės varžybos! Ten dalyvavo ir „Ąžuolyno” komanda, sudaryta iš pirmokų Naurio Jovaišo, Edeno Žilinsko, Emono Žilinsko ir Igno Leščiausko. Ši auksinė ąžuolyniečių komanda prieš tai jau nuskynė laurus pirmajame varžybų etape Klaipėdoje, taip pat jokių šansų savo varžovams nepaliko ir antrajame, Vakarų Lietuvos komandų, etape Tauragėje, o šįkart, varžydamiesi su Plungės, Šilalės ir Kėdainių stipriausiomis komandomis, ir vėl užtikrintai iškovojo pirmąją vietą bei pateko į finalinį visos Lietuvos etapą, kuriame sieks geriausios gimnazijos komandos titulo. Be galo didžiuojamės šiais mokiniais, kurie garsina mūsų mokyklos vardą visoje Lietuvoje, aukodami savo laisvą laiką ir energiją. Linkime jiems ir toliau užtikrintai žengti pergalės link!

2024-04-26 Autorius: Zigmantas Butkus
blog image

Pavasario sezonas gausus ne tik egzaminų ar kitų atsiskaitymų, bet ir sporto renginių!

Štai balandžio 13-ąją dieną Klaipėdoje vyko tradicinis ir kasmetinis Ekomaratonas. Jame tarp gausaus dalyvių būrio buvo ir mūsų gimnazijos atstovų: Aridas Simaitis, Antanas Sabulis, Žygimantas Juška ir fizinio ugdymo mokytojas Zigmantas Butkus. Maratono dalyviai turėjo bėgti 4,2 km ilgio trasa, besidriekusia miško takais ir takeliais, o norimą bėgti atstumą buvo galima pasirinkti savarankiškai. Galime pasidžiaugti, jog ąžuolyniečiams šiame bėgime pasisekė itin sėkmingai - visi pasiekė savo asmeninius rekordus: Antanas pirmąkart įveikė 21 kilometro - pusės maratono - distanciją, Aridas įveikė 29 kilometrus, mokytojas Zigmantas 33 kilometrus, o Žygimantas - net 38 kilometrų distanciją! Mokiniams tai buvo puiki nauja patirtis, džiaugiamės jų rezultatais ir linkime dar didesnių pasiekimų artėjančiame Vilties bėgime!

2024-04-26 Autorius: Zigmantas Butkus
blog image

Kovo 27 dieną Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centre įvyko išskirtinis renginys – debatų prezentacija, kur aštuoni Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos vienuoliktokai nagrinėjo itin aktualią šiandienos visuomenei temą: ar socialinės medijos daro daugiau naudos ar žalos?
Šie debatai buvo surengti Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos anglų kalbos mokytojos Redos Mačiukaitienės iniciatyva, siekiant supažindinti kitus miesto anglų kalbos mokytojus su debatų organizavimu, jų vykdymu ir svarba ugdymo procese. Tikslas buvo parodyti, kaip debatai gali tapti puikiu būdu lavinti mokinių kritinį mąstymą, komandinio darbo įgūdžius bei viešojo kalbėjimo ir užsienio kalbų mokėjimo gebėjimus.

Skaityti toliau...

 

2024-04-10 Autorius: Ieva Daukantaitė, 3d
Rodyti visus
Projektai ir Partneriai
Kaip mus rasti

Neįgaliųjų režimas įjungtas